Att tänka på när du ska byta fönster

Lästid: ca 2 minuter

Generellt så är moderna fönster av god kvalitet med låga u-värden, men det betyder inte att priset är det enda som spelar roll när man upphandlar ett fönsterbyte. Nedan har vi samlat lite goda tips för dig som är på väg att handla upp ett fönsterbyte.

Vad vill du egentligen ha?

Har man som fastighetsägare fattat beslutet att byta fönster gäller det att göra en budget och en bra beskrivning av vad man vill få utfört. Kraven brukar vara väldigt enkla i stil med ”Vita fönster, U-värde 1,2”. Krav på estetik och funktion är något som fastighetsägaren tar som självklart ända tills de ser fönstret på plats – och då är det för sent. Tänk igenom vad ni har för önskemål på fönstret innan ni byter det: Vill ni t.ex. kunna putsa fönstret på båda sidor utan att lämna rummet?

Stirra dig inte blind på u-värdet

Vill man energioptimera fastigheten så är det inte alltid bäst att välja lägsta u-värde. Istället bör man ta hänsyn till solens uppvärmande effekter samt eventuella kylbehov. Att vi människor har ett behov av solljus ska inte heller underskattas.
I Sverige har vi traditionellt jobbat med att stänga ute kyla men för en fastighetsägare som har kontor på södersidan kan det istället vara viktigt att stänga ute onödig värmeinstrålning. Att kyla ner kostar mer än att värma upp och idag finns det glas som kan stänga ute över hälften av värmeinstrålningen. Ett fönster med låga U-värden behöver alltså inte vara det bästa för fastigheten. Istället är det viktigt att tänka på att få rätt fönster på rätt plats.

Kopplade fönster eller inte?

Om man väljer att sätta 2-, eller 3-glasfönster beror på många orsaker. I Sverige har 3-glas blivit nästintill standard vilket gör att det oftast inte blir dyrare med ett 3-glas än ett 2-glas. 3-glasfönster är moderna fönster med bra energioptimering. De kan kombineras med olika öppningsfunktioner och har endast två sidor att putsa. Vid stora ytor kan det dock bli för tungt och man väljer då hellre att tillverka 2-glasfönster.
2-glasfönster kan också ha andra fördelar, t.ex. är det oftast bättre dagsljusinsläpp och lättare att ta tillvara på solinstrålningen i lämpliga vädersträck. Nackdelen är större energiförluster och sämre ljudreduktion.
Kopplade fönster används ofta när man vill ha inåtgående fönster som klarar hög energioptimering, extremt höga ljudkrav och persienner mellan glasen. Inåtgående fönster har även en Dreh-kipp funktion som på senare tid har blivit populärt i Sverige. Dreh-kipp är ett vädringsläge där det går att luta in fönsterbågens övre del.

Välj fönster som harmonierar med byggnaden

På objektsmarknaden vill man ofta kombinera det ursprungliga fönstrets utseende med moderna energikrav och underhållsfri utsida. I ett sådant läge är kombinationen trä/aluminium ett bra val. Trä på insidan ger en ombonad innemiljö samtidigt som det gör fönstrets stomme stabil medan utsidan i aluminium ger ett väderskydd som är så nära underhållsfritt som man kan komma. Aluminium går att tillverka så att det i stort sett ser ut som trä med olika profiler och glans.Ska vi diskutera ditt nästa byggprojekt?

Vill du hellre bli kontaktad?

Ja, jag är intresserad av att bli kontaktad för en inledande diskussion om mitt nästa byggprojekt.

  Jag samtycker till att ni behandlar mina personuppgifter för att kontakta mig, skicka nyhetsbrev och information till mig. Du kan närsomhelst återkalla ditt samtycke genom att avprenumerera på nyhetsbrevet. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter i vår dataskyddspolicy.

  Tidigare uppdrag

  Lokalanpassning – Farsta

  Tjänst: Byggledning, Förstudie, Kontrollansvar, Projekteringsledning, Projektledning, Upphandling
  Åtgärd: Installation, Lokalanpassning, Ombyggnad, Passagesystem
  Inriktning: Flerbostadshus, Vård och omsorg

  Lokalanpassning – Norrmalm

  Tjänst: Projektledning
  Åtgärd: Lokalanpassning
  Inriktning: Kommersiella fastigheter

  Ombyggnad – KV Jägaren

  Tjänst: Byggledning, Construction Management, Förstudie, Hyresgästsamordning, Projekteringsledning, Projektledning, Upphandling
  Åtgärd: Ombyggnad
  Inriktning: Flerbostadshus, Kommersiella fastigheter

  Stambyte – KV Jägaren

  Tjänst: Byggledning, Construction Management, Förstudie, Hyresgästsamordning, Projekteringsledning, Projektledning, Upphandling
  Åtgärd: Stambyte
  Inriktning: Flerbostadshus, Kommersiella fastigheter

  Fönsterrenovering – Gubbängen

  Tjänst: Byggledning, Förstudie, Projekteringsledning, Projektledning, Upphandling
  Åtgärd: Fönsterrenovering
  Inriktning: Flerbostadshus