Vanliga frågor vid stambyten

Lästid: ca < 1 minuterVanliga frågor och svar

Det går inte att ge något generellt svar, men livslängden för VA-stammar brukar ligga på 40 -50 år. Märker man att antalet vattenskador ökar är det ett ganska säkert tecken på att stambyte är nödvändigt att göra stambyte ganska snart.
Om stammarna är i mycket dålig kondition är det oftast inte lämpligt med relining. Drickvattenstammar skall heller aldrig relinas, då det finns risk för bisfenolutfällning. För övrigt är det en prisfråga och det kan vara lämpligt att ta in offerter på båda metoderna.
I de allra flesta fall är det lämpligt att renovera badrummen samtidigt. Det är inte heller ovanligt att man passar på att modernisera köken och dra in ny modern el i lägenheten.
Normalt tar själva ingreppet ca sex veckor per lägenhet och man kan ofta åtgärda alla stammar i en trappuppgång samtidigt. Själva stambytesprojektet pågår ofta mycket längre än så eftersom det krävs mycket planering och administration runt ett stambytesprojekt.
I normalfallet fungerar det utan större problem. De sanitära frågorna brukar lösas med en tillfällig torrtoa i lägenheten och portabla duschar på gården. I speciella fall, tex för hyresgäster med skiftarbete eller i extremt små lägenheter kan det bli nödvändigt med evakuering.

Ska vi diskutera ditt nästa byggprojekt?

Krister Sävström
Projektchef
krister.savstrom@kreativbyggkonsult.se
070–918 78 20
Vill du hellre bli kontaktad?

Ja, jag är intresserad av att bli kontaktad för en inledande diskussion om mitt nästa byggprojekt.

    Jag samtycker till att ni behandlar mina personuppgifter för att kontakta mig, skicka nyhetsbrev och information till mig. Du kan närsomhelst återkalla ditt samtycke genom att avprenumerera på nyhetsbrevet. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter i vår dataskyddspolicy.