Den vanligaste utmaningen är när betongbalkonger har karbonatiseringsskador. Karbonatiserad betong innebär att betongen inte ger armeringen det korrosionsskydd som fanns från början när armeringen rostar bildas järnoxid. Armeringsstålets volym ökar och leder till inre sprickbildning. Resultatet kan bli sprickor och avskalning av betongen över armeringen, vilket minskar betongens bärförmåga. Man riskerar att lös betong lossnar som kan skada människor eller egendom. I värsta fall riskerar balkongen att rasa när den blir belastad.
En balkongrenovering kräver kompetens
Att renovera balkonger kräver ofta större kompetens än vid nybyggnad. De material och metoder man använder måste vara anpassade till den befintliga konstruktionen. Felaktiga eller kosmetiska lagningar kan äventyra säkerheten.
Balkongrenovering är inte heller bara en teknisk åtgärd. Den innebär att de boende under en längre tid inte kan utnyttja balkongen, som enligt praxis ger rätt till viss hyresreduktion. För att minska störningen är det viktigt att renoveringen blir utförd under den tid av året då det är tillräckligt varmt för att den nygjutna betongen skall härda bra, men ändå inte under den tid av året då de boende använder balkongen mest.
Noggranna förberedelser är viktigt inför renoveringar av balkonger
Balkongrenovering kräver som allt underhåll noggranna förberedelser. Den fastighetsägare som systematiskt inventerat sitt underhållsbehov har stora fördelar härvidlag och kan i god tid informera de boende om de kommande arbetena.
Kreativ Byggkonsult har sedan tiotalet år renoverat balkonger åt såväl kommunala som privata fastighetsägare i Stockholm. Nyckeln till vår framgång ligger i en väl genomarbetad metodik som tar hänsyn till tekniska förutsättningar, ekonomiska möjligheter och de boendes välbefinnande.
Processen utgår från en noggrann inventering av balkongernas status, som ligger till grund för val av renoveringsmetod. Parallellt med projektering och framtagning av förfrågningsunderlag startar arbetet med att informera de boende. Vid behov förstärks projektteamet med en boendesamordnare som fungerar som kontaktperson mellan entreprenör, projektledning, fastighetsägare och de boende. Under tiden ser vi också över möjligheterna till ökade intäkter, t ex genom att undersöka om det går att göra balkongerna lite större och därmed bättre användbarhet.
Man inleder arbetet med att spärra balkongdörrarna och sätta upp ställningar. Skadad betong tar man bort och eftersom det är ett bullrigt arbete. Då är det viktigt att styra upp att arbetet bara sker på de tider som man lovat de boende. Därefter sätter man den nya armeringen med noggrann kontroll av att järnen får tillräckligt täckskikt av betong så att rätt livslängd erhålls på renoveringen innan den nya betong gjuts. Alla våra projekt blir avslutat med en oberoende besiktning och åtgärdande av eventuella besiktningsanmärkningar.